Tänkte dela med mig av receptet så här har ni det:
Deg
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör eller margarin
- 3 msk vatten
Fyllning
- 1 1/2 dl socker
- 150 g smör eller margarin
- rivet skal och pressad saft av 2 citroner (2 citroner ger knappt 1 dl saft)
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 3 äggvitor
- 4 msk socker
Så här gör du:
- Deg: Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.
- Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Picka botten och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen svalt 10 min. Grädda pajskalet i ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.
- Fyllning: Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon) och häll den kall i pajskalet.
- Öka ugnsvärmen till 250°C.
- Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning.
- Bred marängmassan "toppigt" över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning. Servera pajen ljummen eller kall.
- N
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar