Translate

Populära inlägg

onsdag 13 november 2013

Kokosmjölk & Kokosmjöl

Hittade ett recept på nätet på hur man gör sin egen kokosmjölk och kokosmjöl!

kokosmjölken tänkte jag ha i kaffet istället för grädde, dra ner på mejeriprodukterna lite. Och kokosmjölet tänkte jag använda till bakning. Det finns ju trots allt onödiga kolhydrater i mandelmjöl som man slipper om man använder kokosmjöl.
Lite tidskrävande var det men kul. Känns bra att göra sitt egna och slippa onödiga tillsatser. Kokosmjölk i aluminium har jag hört ska vara rätt dåligt för dig också. Allmänt är aluminiumburkar dåligt men kokosmjölk har en tendens att dra åt sig gifterna lättare.

Recept på kokosmjölk & kokosmjöl:

Kokosmjölk:

  • 3 dl riven kokos
  • 5 dl vatten
  • 1 mixerstav/mixer
  • 1 pressobryggare/silduk + durkslag

  • Häll upp ren rivna kokosen i en skål. Koka upp vattnet och slå det över kokosen. Låt stå och dra i någon timme eller så. Mixa sedan kokosen/vattnet med mixerstav/i en mixer tills det blivit så finmixat det går. Slå blandningen i en silduk med durkslag och häng över en skål eller i en pressobryggare. Om du använder silduk + durkslag är det bara att vänta tills allt vatten runnit igenom, det kan dock behöva röras om och pressas ned då och då. Använder du pressobryggare så är det bara att pressa tills vattnet separerats från kokosmassan (beroende på storleken på pressobryggaren så kan det göras i en eller flera omgångar. Slå upp kokosmjölken i en burk och förvara i kylskåp. Kokosmassan fungerar utmärkt att använda i bakverk, i müsli, i smoothies, i granola, i maträtter, i brödbak o.s.v.
    Vill du ha en krämigare kokosmjölk är det bara att tillsätta mer kokos/mindre vatten, vill du ha en lösare variant – gör tvärtom (eller spä med vatten när du sen ska använda den). Kokosgrädde får du genom att förvara kokosmjölken i kylskåp då det kommer skikta sig på samma sätt som köpt kokosmjölk när den blir kall.

    Kokosmjöl:

    Lägg upp kokosen som är kvar på en bakplåt, och ställ in i ugnen på ca 100 grader. Låt det stå tills all kokos torkat ordentligt.

    Mixa den torkade kokosen i en matberedare/mixer, eller allra helst en kaffekvarn då det blir mer finmalet. Klart!

    - T


    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar